SANTÉ – Fysiotherapie

De meeste fysieke klachten verdwijnen binnen 4 – 6 weken vanzelf. Dat is het zelfherstellend vermogen van je lijf. Denk maar aan een blauwe plek die na een tijdje weg is maar ook een gebroken bot dat na 6 weken weer geheeld is. Een belangrijke voorwaarde om te kunnen herstellen is RUST (het gips om een gebroken been zorgt ook precies daarvoor) Belangrijk is dat je merkt dat het telkens iets beter gaat (minder pijn, verder kunnen bewegen, etc.) Je hebt dan geen hulp nodig.

Aanhoudende klachten?

Mochten je klachten niet vanzelf verdwijnen en misschien zelfs toenemen dan is het verstandig om hulp in te schakelen. Blijkbaar is er iets dat het herstel van je lichaam tegen houdt of vertraagd. Bij Santé Fysiotherapie zullen we altijd kijken naar allerlei factoren die hier in kunnen belemmeren. Denk hierbij aan:

✅ Niet goed slapen (moeite met inslapen, door slapen of misschien goed slapen maar uitgeput wakker worden)

✅ Het moeilijk vinden om te luisteren naar je lijf, om niet weten wanneer te stoppen of juist door te gaan

Veel zorgen maken, in een stressvolle situatie zitten en niet weten hoe je er mee om kan gaan.

Hoe herstelt je lijf?

Je kunt in twee standen staan (wordt door je zenuwstelsel geregeld): in de ACTIE-stand of in de RUST-stand.

De ACTIE-stand: in deze stand merk je dat je hartslag hoger is, je ademt sneller en hoger (om te zorgen dat je voldoende zuurstof in je lijf komt), je zweet, je spieren zijn gespannen, alles in je lijf richt zich op het leveren van ACTIVITEIT. Dit is als je buiten aan het hardlopen bent maar ook als je op de bank zit het gedachten in je hoofd aan het hardlopen zijn.

De RUST-stand: in deze stand merk je het tegenovergestelde; je hartslag is laag, je ademt laag en rustig, je zweet niet en je spieren kunnen ontspannen, alles in je lijf richt zich op GROEI & HERSTEL. Dit is als je rustig op de bank zit met een kop thee en het ook heerlijk rustig is in je hoofd.

Het is niet erg om veel te doen, maar je moet er ook van kunnen herstellen. Balans is belangrijk.  Leren luisteren naar je lijf en daar aan toegeven is lastig. Vaak zoveel dingen waarvan we denken dat ze “moeten” of die we “nog even doen” en dan maar even op de bank gaan zitten kan enorm lastig zijn. Je “babbelende brein”  kan soms erg in de weg zitten bij je herstel omdat je dus nog steeds in de ACTIE stand blijft.

SANTÉ – de Mindful Fysiotherapeut

SANTÉ Fysiotherapie heeft aandacht voor datgene wat het herstel in de weg staat en samen maken we een behandelplan dat de meeste bijdrage heeft voor jouw herstel. Er is aandacht voor je lichamelijke klachten op het gebied van houding en beweging en aandacht voor je “babbelende brein” dat je herstel ook in de weg kan zitten. Een voorbeeld waar je “babbelende brein” in de weg zit is als je bijvoorbeeld al een tijd last hebt van rugklachten en je tijdens behandeling boos bent en niet zo aardig bent tegen je lijf. Alles wat je aandacht geeft groeit, en ook je klachten. Door de focus op je klachten verandert er daadwerkelijk iets in je hersenstructuur waardoor het steeds makkelijk wordt om er aandacht naar toe te brengen en dus sneller klachten te voelen en dus er eerder last van te hebben (in je lijf en in je hoofd). En zo beland je in een vicieuze cirkel. 

Door mindfulness met de fysiotherapie behandeling te combineren helpen we je lijf met bewegen en je hoofd door wat aardiger voor je lijf te worden. Mindfulness is niets anders dan vriendelijke en niet-oordelende aandacht. En dat klink makkelijk maar hoe vaak oordelen we over onszelf, ons lijf en dan ook nog m.n. negatieve oordelen. Door de verbeterde aandacht voor je hele lijf, wordt het ook makkelijker om naar je lijf te luisteren.

Als baby en peuter heb je geleerd hoe je het gemakkelijkste beweegt en in je hersenen zit dat nog allemaal opgeslagen. Door klachten of andere ervaringen in je leven ben je misschien ooit anders gaan bewegen en is dat je “normaal” geworden en ben je gewoon vergeten hoe het makkelijker kan. De oefeningen die we doen zijn eenvoudig, worden traag en vaak herhaald waarbij je volledige aandacht hebt voor wat er in je lijf gebeurd. Door deze aandacht kunnen je hersenen zich “herinneren”  of zelfs opnieuw leren hoe een beweging zo gemakkelijk uitgevoerd kan worden. Prachtig om te zien hoe snel er verandering in een patroon kan optreden, alleen maar door wat eenvoudige oefeningen die met liefdevolle aandacht worden uitgevoerd

SANTÉ heeft standaard een intake & onderzoek van 60 minuten. Aandacht voor jou, welke invloed de klacht op je leven heeft en wat belangrijk is voor jou om aan te werken.

De behandelingen duren 45 minuten zodat er in de tijd ook genoeg ruimte is om alles aan bod te laten komen.

De praktijk is een prachtig oud pand en er heerst een heerlijk rustige en huiselijke sfeer. Kopje koffie en/of thee hoort er gewoon bij. Er is aandacht voor alles wat er speelt, natuurlijk op fysiek vlak, maar ook de effecten die het heeft op je humeur, je relatie, je werk en nog meer.

Als leuk, en zeer gewaardeerd extraatje, een massage bal, zodat je tussen de behandelingen door zelf ook je pijnlijke plekken kunt behandelen.

 

 

Facebook
WhatsApp Heb je een vraag? Whatsapp ons